Halk arasında cami içerisinde musafaha yapmak bidattır deniyor. Bu ne derecede doğrudur? Bid’at çeşitleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?


Muhterem kardeşlerim, musafaha sünnettir. Peygamber Efendimiz’in sünnetidir. Müslümanın müslümanın elini tutupta musafaha etmesi ikisinin de günahlarının sonbahar yapraklarının dökülmesi gibi dökülmesine sebeptir. Bu musafaha namaz kıldıktan sonra caminin içinde de olur, dışarıda da olur. Bunun bir şeyi yok. Burada karşılaştığın namaz kılmış insanla musafaha ediyorsun.

“—Aman elin değmesin bana!”

Ne o elektrik mi var, pislik mi var, niye çekiyorsun elini?

“—Cami içinde bid’atmış.”

Böyle bir şey yok, musafaha edebilirsin. Yalnız bunu bir merasim hâline getirip hani, “Başla! Bir iki üç!” der gibi böyle; “Haydi bakalım, herkes bir daire olacak, böyle bir şey yapacak. Her namazdan sonra bu böyle olması şart. Haftada bir şöyle olacak!” demek uygun olmaz. Yani âdet ve töre hâline, gelenek hâline getirilirse o zaman bid’at denilebilir.

Neden? Bu böyle kendiliğinden olan bir şeydi, sen şimdi bunu bir merasime bağladın, bir usul hâline getirdin, o zaman ne olur? O zaman bid’at hâline gelir. Yoksa normal şartlar altında namazını kılmışsın, tesbihini çekmişsin, camiden çıkarken adama tebessüm ediyorsun; cemaatten kardeşin veya büyüğün veya dostun veya komşun, musafaha ediyorsun. Hiç bir şey olmaz.

 

Asıl bid’at dinde, ibadetlerde aslı olmayan şeyler çıkartmaktır, Peygamber Efendimiz’in sünnetine aykırı durum ortaya koymak demektir. Sünnet bid’atın, bid’at sünnetin zıttı demek, iki ayrı kutup oluyor.

Müslümanlar sünnet-i seniyyeye uygun yaşayacaklar, sünnet-i seniyye nasılsa öyle hareket edecekler.

 

Peygamber Efendimiz’in camisinde kişiler acaba musafaha etmedi mi? Ettiler. Peygamber Efendimiz’in mescidinde kişiler konuşmadılar mı? Konuştular.

Peygamber Efendimiz’in mescidine başka ülkelerden heyetler geldi de, onları bile kabul etti Peygamber Efendimiz. Yemen’den gelmişler hıristiyanlar, 70 kişilik kalabalık, sırmalı elbiseler, başlarında hıristiyan başlıkları, bilmem neler filan. İçeri girmişler, Peygamber Efendimiz kabul etti, konuştu, onlara İslâm’ı tebliğ etti.

Yâni bu iş bu kadar katı değil biraz daha yumuşak bir tarzda. Ama özel bir tören, özel bir merasim hâline getirirsen o zaman bid’at hâline geliyor denilebilir. Çünkü bir töre hâline getiriyorsun.

Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN