Ben tuttuğum nafile orucumun sevabını, ölmüş insanlara hediye edebilir miyim?


Bütün ibadetlerin, yapılan bütün ibadetlerin sevapları, birisine hediye edilebilir. Peygamber Efendimiz SAS buyuruyor ki:

“—Ne iyi olurdu bir çocuk, yaptığı nafile haccının sevabını annesine veya babasına hediye etse. Hem annesi-babası sevap kazanır, hem çocuk sevap kazanır.” diyor.

Demek ki, hediye etmek var.

 

Yine birisi sordu, dedi ki:

“—Ya Rasûlallah, benim annem öldü, bana bir vasiyeti de yok… Ben kendi aklımdan, kendiliğimden onun için bir çeşme yapsam, bunun sevabı annemin ruhuna gider mi?”

Peygamber SAS Efendimiz:

“—Evet, gider.” buyurdu.

Demek ki, okunan Kur’an-ı Kerim, kesilen kurban, tutulan oruç, kılınan namaz, yapılan hayır, sadaka, ve sair sevaplı işlerin hepsinin sevabı; hac, umre, neyse büyüklere verilebilir. Geçmişlerine hediye edilebilir.

Yalnız, bir insanın kendi namaz borcunu, vaktinde kılmamışsa; evlâdının, başkasının ona kıldığı namazın sevabını ödemesi sildirmez. Hayatında kendisi namazını kılacaktı. Kılmadı, oğlu kılıveriyor, oğlu sevabını ona gönderiyor? Tamam. Oğlu sevabı kazanır, ona da o sevabı gider ama, bu adam dünyada kılmadığı namazların sorumluluğunu, cezasını çeker ahirette…

Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN