Receb-i şerif ayını tam tuttuk, Şa’ban-ı da tutmak istiyorduk. Sonuna doğru iftar edelim mi?
Demin bir söz söyledim ya, Peygamber Efendimiz, “Şa’ban’ın sonlarına doğru tutmayın da vücudunuz biraz toparlasın!” demiş diye. Onun için bir kardeşimiz bir soru göndermiş.
Şimdi eğer iki ay oruç tutmaya niyet ettiysen veyahut keffâret-i savma niyet ettiysen, hiç bozmadan devam ettirirsin. Ama, “Şu Receb’de, Şa’ban’da oruç tutmak çok sevapmış, ne kadar tutabilirsem tutayım!” diye niyet ettiysen, Efendimiz’in öteki tavsiyesine uyarak Ramazan’a yakın günlerde tutma!
İki aya niyet etmişsen niyetini tamamla, çünkü keffaret orucu arada kesilmez. Arada kesildi mi, yeniden sıfırdan başlamak lazım. Yani silinir, yeniden başlamak lazım gelir. Bu iki ay Receb’de, Şa’ban’da çok oruç tutmanın niyeti, “Receb’de, Şa’ban’da çok tutayım da sevap kazanayım!” diye serbest ise, Şa’ban’da son günlerde tutma!
Ama, “Ben iki ay keffarete niyet ettim.” diye niyet ederler. Bu üç ayları tutmak isteyenler, o hadis-i şerif’teki tavsiyeye ters hareket etmiş olmamak için. Hani insan orucu kasden bozarsa, bir günahlı bir iş yapar da bozarsa, 61 gün oluyor ya. Altmış gün, iki ay oruç, bir de kazası 61 oluyor ya. Bunu, belki bilerek bilmeyerek ömrümde bir şeyler karıştırmışımdır, bir haltlar yemişimdir diye tutarlar. Yani o niyetle niyet ederler. Öyle bir niyet etmişse tamamlasın, öyle etmemişse, son günleri tutmasın. Bu iki ayı tutacağım diye ahdettiyse, onu da yine yerine getirsin.