Kravat takınmak sakıncalı mıdır?


Sakıncalıdır. Şu bakımdan:

Peygamber Efendimiz hadîs-i şerîflerle ifade buyuruyor, işaret buyuruyor; müslümanın kıyafet olarak, şekil olarak başkasını taklit etmesi uygun olmuyor:[15]

 

خَالِفُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارٰى

 

(Hàlifü’l-yehûde ve’n-nasârâ) “Yahudilere ve hristiyanlara muhalefet edin! Onlara benzemeyin, onlar gibi olmayın!” buyuruyor.

Mecburiyetler, insanı mecburiyetin ciddiyetine göre mazur tutabilir. Ama esas itibariyle kravat kelimesi, lugatlarda açıp okuduğumuz zaman Hırvat kelimesinden geliyor. Şimdiki Yugoslavya’da, Çekoslavakya’da yaşayan bir kavim var. Hırvatlar’ın bir süs şekliymiş. Bu oradan Avrupa’ya geçmiş, oradan da bize gelmiş oluyor.

O bakımdan bize ait bir âdet değil. Bizim kılığımızla, kıyafetimizle, sakalımızla, cübbemizle, sarığımızla özümüzün, mazimizin bir gelişi gidişi var. Kâfiri taklit bize gerekmiyor. Bizim kendi kıyafetlerimize tâbi olmamız gerekiyor. Mecburiyetler, uniformalar, zaruretler hariç, insanın mümkün olduğu kadar İslâmî, İslâm’a uygun kıyafete sahip olması lâzım.

 

Ana ölçüler itibariyle insanın bir kere tesettürlü olması gerekiyor. Avret yerlerini en aşağı örtmesi gerekiyor. Sonra öbür tarafları da örtmesi gerekiyor. Tesettürde dikkat edilecek iki mühim esas oluyor, hem erkek için hem kadın için:

Bir, şeffaf olup da altını göstermeyecek.

“—İşte örtündüm ya!”

Ne örtünmesi; altı görünüyor! Altı göründü mü olmaz, bir.

Bir de sımsıkı olup da bedeni belli olmayacak. Umumiyetle bu sımsıkı olmayı kadınlar ve erkekler bu devirde yapıyorlar. Pantolon giyiyorlar; etleri butları, kalçaları, kaburga kemikleri, göbekleri her şeyleri meydanda…

Giyinik misin sen?

“—Giyiniğim.”

Nasıl giyiniklik?

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifte kadınların öyle olanlarına, dar giyinenlere buyurmuş ki:

 

كَاسِيَات عَارِيَاتٌ

 

(Kâsiyâtün âriyâtün) “Giyinmiş ama çıplaklar.”

Erkekler de öyle giyiniyorlar. Blucin modası çıktı şimdi; bir giyiniyor, kilosuyla ve sâiresiyle her tarafı meydanda… Bu kaç okkalık kurbanlık, hepsi belli. Olmaz ki!

Bir de bazı yasaklar var. Mesela dinimizde erkeklere ipekli giyinmek yasaktır, haramdır. Altın yüzük olarak yasaktır. Bunun dışına ana ölçü:

İbadet yaparken avret mahallerimizi belli etmeyecek rahat, serbest kıyafetler; bizi arkamızdan önümüzden örtecek kıyafetler uygundur. Onun için pardesü gibi uzun bir şey uygun oluyor, secdede ve sairede avret mahalleri belli olmasın diye. Öyle kıyafetler uygun oluyor. Rahat kıyafetler uygun oluyor. Onlara dikkat etmesi gerekiyor. Taklit olmaması gerekiyor.

Dinimizde gayrimüslimi taklit yasak. Onun için kendi özümüze bağlı haysiyetli kimseler olmamız gerekiyor.

Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN

[15] İbn-i Hibbân, Sahîh, c.V, s.561, no:2186; Şeddad ibn-i Evs RA’dan.