KAPAK

ÖNSÖZ



Hadis-i şerifler, Peygamber SAS Efendimiz’den rivayet olunarak bugüne kadar gelen sözlerdir. Bu sözler kavlen, fi’len, takrîren, sıfaten hepsi hadistir. İster söylesin, isterse onu takrir buyursun yahut fiilen onu göstersin... Gerek fiille gösterdikleri, gerek söz ile söyledikleri, gerek sıfatlarıyla beyan buyurdukları, hepsi hadisten ibarettir. Bu hadislerin gàyesi, insanın hem dünyanın, hem de ahiretin saadetlerine ulaşmasına vesîle olmaktır.

Ahmed Ziyâeddin Gümüşhanevî Hazretleri, tasavvufî bir camiada Râmûzü’l-Ehàdîs isimli hadis koleksiyonunu, ders kitabı olarak hazırlamıştır. Az sözle çok mânâ veren, ezberlenmesi kolay, vecîz ve alimlerce muteber 7101 hadis-i şerifi bir araya getirmesiyle oluşan bu eser, iki bölümden oluşmaktadır: İlk bölüm genel konularda 6400 hadis-i şerif ihtiva etmektedir. İkinci bölüm ise, Peygamber Efendimiz’in evsaf ve şemâilini anlatan 701 hadis- i şeriften oluşmaktadır. Müellif bu eseri, 125’i aşkın kaynağa müracaat ederek hazırlamıştır. Sonra da, “Bizim şu hadis koleksiyonumuzu dikkatle okursanız, kısa zamanda muhakkik bir alim olursunuz!” buyurmuştur.

Râmûzü’l-Ehâdis, alfabetik olarak sıralanmış hadislerden oluşmaktadır. Her hadis metninin sonunda, hadisin alındığı kaynak, râvi ve bazen de hadisin sıhhati hakkında bilgi verilmiştir.

Müslümanın ayağının kaymaması için emniyet, hadis-i şeriftedir. Hadis-i şerife sarılmayan kimse, şeriatın çizgisinde devam edemez, ayağı kayar. Çünkü şeriatın çizgisi kıl kadar incedir, kılıç kadar keskindir. Ona ancak hadis-i şerife sarılarak, hadis-i şerif yolunda yürüyerek, takvâ yolunu yol edinerek, ihlâs ile hareket ederek ulaşılabilir.


Onun için, Gümüşhaneli Hazretleri tarafından başlatılan

Ramûzü’l-Ehâdîs dersleri, bu dergâhın mürşidleri tarafından

15

devam ettirilmiştir. İskenderpaşa Camii’nde Mehmed Zâhid Kotku (Rh.A) Hocaefendi bu dersleri 1958’den 1977 yılına kadar sürdürmüş; 1977’den sonra ise, Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi devam ettirmiştir,

Elinizdeki eser, bu derslerin yazıya aktarılması ve yayına hazırlanmasıyla oluşmuştur. Birinci ciltte 13.07.1975 - 15.02.1976 tarihleri arasındaki 18 adet ders yer almaktadır.

Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi’nin konulara yaklaşımı, açıklamaları, değerlendirmeleri ve tavsiyeleri okuyucunun istifadesine sunulmuştur. Konuşma üslûbunu da muhafaza ederek hazırladığımız bu eserin, okuyucuya pek çok şeyler kazandıracağını ümid ediyoruz.

Konuşmaların yazıya aktarılmasında emeği geçen Muhammed Zahid, Abdüllatif ve Lütfullah Erkaya’ya; kayıtların temininde yardımcı olan kardeşlerimize; bu çalışmamızda bizi teşvik eden Süleyman Zeki Bağlan Ağabey’e; teknik konularda yardım eden Ahmed Enis Erkaya’ya teşekkür ediyor ve eserin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.


Dr. Metin ERKAYA

Sincan, 14 Nisan 2021

2 Ramazan 1442

16
KISALTMALAR