• /
  • Kütüphane
  • /
  • Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan'ın Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri
  • /
  • SONUÇ
VII. BRİSBANE ONUN ONUNCU KÖYÜYDÜ

SONUÇ



Coşan, hayatı boyunca ülkemizdeki diğer Müslüman topluluklarla iyi ilişkiler geliştirmiş, kırıcı ve dağıtıcı olmayan bir üslup takip etmiştir. Radyo sohbetleri herkes tarafından izlenmiş, kolay anlaşılır, tatlı konuşması herkesin ilgisini çekmiştir. Sohbetlerinden herkes istifade etmiştir ve etmektedir.

Coşan’ın kurduğu vakıflar diğer cemaatlere örnek olmuş, zamanla her cemaat kendi vakfını kurmuş, her türlü hayır faaliyetlerini, eğitim faaliyetlerini, tebliğ ve irşad çalışmalarını, öğrenci faaliyetlerini kendi kurumları aracılığıyla yapar hale gelmiştir.

Coşan’ın çıkardığı dergiler de diğer cemaatlere örnek olmuş, zamanla her cemaat kendi dergisini çıkartmıştır. Hatta hanımlar için ve çocuklar için dergiler çıkartılmıştır. Bu dergiler cemaatlerin eğitimine, şuurlanmasına, yurtta ve dünyada olan bitenden haberdar olmasına katkıda bulunmuştur.

Coşan’ın yazıları ve sohbetleri internet ortamına yerleştirilmiş, herkesin kolayca erişip istifade etmesi mümkün hale getirilmiştir. Bu durum diğer cemaatlere de örnek olmuş, her cemaat kendi hocaları için internet sayfaları hazırlamıştır.


Coşan sohbetlerinde, devamlı başka Müslüman ülkelerle ilgilenmeyi, oralara seyahatler yapmayı, onların dilini, örf ve adetlerini öğrenmeyi, Müslüman ülkelerle ticaret yapmayı tavsiye ederdi. “Herkes kendisine bir Müslüman ülke seçsin, o ülke ile ilgilensin, gerekirse o ülkeye yerleşsin, o ülkeden evlensin!” diye tavsiyelerde bulunurdu. Ailesi çevremizdeki ülkelerden, Kafkaslardan veya Balkanlardan muhacir olarak gelen kimselerin, mutlaka geldikleri ülkeler ile ilgilenmelerini, orada tebliğ ve irşad çalışmaları yapmalarını isterdi.

Günümüzde diğer Müslüman ülkelerle ilgilenen, seyahat adan, ticaret eden, hatta orada okullar açan pek çok kimseler, cemaatler var. Faydalı, güzel tebliğ ve irşad çalışmaları, eğitim çalışmaları var. Bu çalışmalarda Coşan’ın konuşmalarının da etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.

381

Coşan’ın yetiştirdiği kimseler Kur’an ve Sünnete bağlı, şuurlu kimselerdir. Kötü alışkanlıklardan uzak, okuyan, araştıran, şeriattan taviz vermeyen kimselerdir. Başörtüsü konusunda, haremlik selamlık konusunda tevil yolunu tercih etmezler. Ülkemizi ve dünya Müslümanlarını ilgilendiren her konu ile ilgilenirler. Yazılı ve sözlü basın ve yayınları, interneti takip ederler.

Bu kimselerden pek çoğu devlet kademelerinde görev almış, bir kısmı üniversitelerde hoca olmuş, bir kısmı genel müdür, milletvekili, bakan olmuş, Müslümanların hizmetinde koşturmaktadırlar.

Peygamber SAS Efendimiz buyurmuş ki:342



342 Ahmed ibn-i Hanbel, Müsned, c.V, s.274, no:22414; Taberânî, Mu’cemü’l- Kebîr, c.XVII, s.226, no:628; Kudàî, Müsnedü’ş-Şihâb, c.I, s.85, no:86; İbn-i Hibbân, Tabakàtü’l-Muhaddisîn, c.IV, s.217; Hatîb-i Bağdâdî, Târih-i Bağdad, c.VII, s.383; İbn-i Adiy, Kâmil fi’d-Duafâ, c.II, s.342; Ebû Mes’ud el-Ensârî RA’dan.

Tirmizî, Sünen, c.V, s.41, no:2670; Ebû Ya’lâ, Müsned, c.VII, s.275, no:4296, İbn-i Ebi’d-Dünyâ, Kadài’l-Havâic, c.I, s.39, no:27; Enes ibn-i Mâlik RA’dan.

382

اَلدَّالُّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ (حم. طب. خط. عد. عن أبي مسعود الأنصاري؛ ت . ع . وابن أبي الدنيا عن أنس؛ حم . عد. عن سليمان بن بريدة عن أبيه؛ هب. عد. عن ابن عباس )


(Ed-dâllü ale’l-hayri kefâilihî) “Hayra delâlet eden, hayrı yapmış gibi ecir alır.”

Allah-u Teàlâ hepimizi, hayırlı çalışmalara muvaffak etsin... Ömrümüzü Ümmet-i Muhammed’e faydalı geçirmeyi nasib eylesin...




Ahmed ibn-i Hanbel, Müsned, c.V, s.357, no:23077; İbn-i Adiy, Kâmil fi’d- Duafâ, c.III, s.298; Süleyman ibn-i Büreyde babasından.

Beyhakî, Şuabü’l-İman, c.VI, s.116, no:7657; İbn-i Adiy, Kâmil fi’d-Duafâ, c.V, s.90; Abdullah ibn-i Abbas RA’dan.

Taberânî, Mu’cemü’l-Evsat, c.III, s.34, no:2384; İbn-i Hacer, Lisânü’l-Mîzân, c.IV, s.351, no:1031; Ukaylî, Duafâ, c.III, s.306, no:1317; Sehl ibn-i Sa’d RA’dan.

Bezzâr, Müsned, c.V, s.150, no:1742; Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ, c.VI,s.266; İbn-i Hibbân, Tabakàtü’l-Muhaddisîn, c.III, s.555; Abdullah ibn-i Mes’ud RA’dan.

İbn-i Adiy, Kâmil fi’d-Duafâ, c.III, s.418; Abdullah ibn-i Ömer RA’dan.

İbn-i Asâkir, Târih-i Dimaşk, c.XXVIII, s.193; Hz. Aişe RA’dan. RE, 207/5.

383
İDEAL YOL