• /
  • Kütüphane
  • /
  • Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan'ın Hayatı, Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri
  • /
  • MAHMUD ES’AD COŞAN’IN ESERLERİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM:


MAHMUD ES’AD COŞAN’IN ESERLERİ



A. KENDİ YAZDIKLARI


01. Hacı Bektâş-ı Velî, Makàlât


16 x 24 cm ebadında, 61+127 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1986.


Hacı Bektâş-ı Velî 1248’de Horasan bölgesinde, Nişapur’da doğmuş, 1281’de Anadolu’ya gelmiş, 1337’de Kırşehir civarında Suluca Karahöyük’te vefat etmiştir. Soyu Hz. Ali Efendimiz’e dayanır. Yesevî Tarikatına mensub, Lokman-ı Perende isimli bir zat tarafından yetiştirilmiştir. Bektâşî Tarikatı’nın piridir.

Makàlât onun en önemli eseridir. Türkiye’deki kütüphanelerde birçok yazma nüshası vardır.

Coşan, Makàlât’ın yazma nüshaları üzerinde uzun müddet çalışmış ve tenkitli metin olarak neşre hazırlamıştır. Elde ettiği otantik dokümanlarla, Hacı Bektâş-ı Velî’nin gerçek şahsiyetini ortaya çıkaracak önemli yaklaşımlar ortaya koymuştur. Bu yönüyle de bugünkü araştırmacılara hem örnek olmuş, hem de kayda değer vesikalar sunmuştur. Bu kitapta bu yaklaşımlar için önemli ipuçları yer almaktadır.

Makàlât Anadolu’daki dînî Türk edebiyatının ilk çağlarına ait, nadir ve çok önemli misallerinden birisidir. Dil bakımdan çok önemlidir. Muhtevâ bakımından, içerdiği konular bakımından önemlidir. Ayrıca yazarı yönünden, çok sevilen bir kimsenin eseri olması bakımından önemlidir. Coşan, onun için doçentlik tezi olarak bu konuyu seçtiğini bildirmektedir. Kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda Hacı Bektaş- ı Velî’nin hayatı ve eserleri anlatılmaktadır. Makàlât’ın çeşitli yazma nüshaları, özellikleri ve bulundukları kütüphaneler hakkında bilgi verilmekte, tenkitli metin hazırlanırken takip edilen usüller anlatılmaktadır.

96

Kitabın ikinci kısmında, Makàlât’ın tenkitli metni ve elde bulunan eksik Arapça nüshanın tercümesi bulunmaktadır.


02. Hacı Bektâş-ı Velî, Makàlât


Sadeleştiren: Hüseyin Özbay

16 x 24 cm ebadında, 202 sayfa.

T.C. Kültür Bakanlığı, Ankara, 1996.


Kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda Makàlât’ın sadeleştirilmiş metni bulunmaktadır. On bir bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bir giriş yapılıp, insanlar dört grupta incelenmektedir: Abidler, zâhidler, àrifler, muhibler. İkince bölümde ma’rifetin aslı anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde şeriatın makamları anlatılır. Dördüncü bölümde tarikatın makamları anlatılır. Beşinci bölümde ma’rifetin makamları anlatılır. Altıncı bölümde hakîkatın makamları anlatılır. Yedinci bölümde ma’refetin bilinen cevabı anlatılır. Sekizinci bölümde şeytanın halleri anlatılır. Dokuzuncu bölümde ma’rifetin makamının tevhid anlayışı anlatılır. Onuncu bölümde Adem AS’ın sıfatı anlatılır. On birinci bölümde Adem AS’ın sıfatı anlatılmaya devam edilir.

İkinci kısımda ise, Ankara nüshasının orijinal metni tıpkıbasımla basılmıştır.


03. Matbaacı İbrâhîm-i Müteferrika ve Risâle-i İslâmiye


13,5 x19,5 cm ebadında, 160 sayfa.

Seha Neşriyat, Ankara, 1982.


Matbaacı İbrahim-i Müteferrika’nın Risâle-i İslâmiyye adlı eserinin tenkitli metnidir. Coşan’ın profesörlük takdim tezidir.

Romanya’nın Kolojvar şehrinde bir papaz olan İbrahim-i Müteferrika'nın, müslüman olmasına vesile olan İncil ayetleri bahis konusu edilen eserde, İbrahim-i Müteferrika kendi hayatını da anlatmaktadır.


03. Türk Dili ve Kültürü

97

13,5 x19,5 cm ebadında, 120 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1992


Coşan’ın, 1967-68 eğitim döneminde Ankara Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu’nda, 1977-80 yıllarında da Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde verdiği “Türk Dili ve Hümaniter Bilgiler” dersleri için hazırladığı notlar, zaman içerisinde derlenerek bir kitap haline getirilmiştir.

Kitap, verimli ve muntazam çalışmanın kurallarını, hafızayı kuvvetlendirmenin ve muhakeme kabiliyetini geliştirmenin yollarını göstermekte; dikkatli olmanın, çok okumanın, iyi dinlemenin, güzel not tutmanın, konuşma ve yazma faaliyetlerini düzenlemenin tekniklerine ait gerekli bilgiler vermektedir.


04. Başarının Prensipleri:


11 x 16,5 cm ebadında, 62 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1993.


Türk Dili ve Kültürü kitabının bir bölümüdür.


05. Matlau’l-İ’tikâd fî Ma’rifeti’l- Mebde’i ve’l-Meâd Tercümesi


13,5 x 19,5 cm; 82 Sayfa.

Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1962.


Fuzûlî’nin eseridir. Mahmud Es’ad Coşan ve Kemal Işık tarafından tercüme edilmiştir.

“—Nereden geldik, nereye gidiyoruz?” sorusu, yaratıldığı zamandan beri, insanoğlunun zihnini meşgul etmiştir. İnsanoğlu, çeşitli zamanlarda bu soruya bir cevap bulmaya çalışmıştır. Fuzûlî de, bu kitabında, bu soruya cevap bulmayı denemiş ve bundan dolayı da kitabına: Matlau’l-İ’tikàd fi Ma’rifeti’l-Mebdei ve’l-Meàd (Varlığın başlangıç ve sonu konusundaki doğru inancın —bir güneş gibi— doğduğu, görüldüğü yer) adını vermeyi uygun bulmuştur.

98

Fuzûlî, vermiş olduğu bu isimle, mebdeini ve meadını (nereden gelip, nereye gittiğini) bilen kimsenin, doğru inanç alanına götüren yolu bulmuş olacağına inandığını belirtmiş olmaktadır.


06. Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri


Ebat15,2x22 cm 200

Server İletişim, İstanbul, 2008.


Coşan’ın 1965 yılında ilahiyat doktoru ünvanını aldığı doktora tezi. XV. Yüzyıl şairlerinden Hatiboğlu Muhammed’in hayatı ve eserleri anlatılmaktadır.


B. MAKALELERİNDEN HAZIRLANANLAR


01. Gayemiz


13 x 19.5 cm ebadında, 98 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1987


Coşan’ın İslâm dergisinde Eylül 1983 ve Haziran 1987 tarihleri arasında yayımlanan 48 yazısından oluşmaktadır.

Coşan, İslâm dergisinin ilk başyazısında dergi çıkarma sebebini şöyle anlatmaktadır:

“El-hamdü lillâh müslümanız; gayemizin kaynağı imanımızdır. Biliyoruz ki dünya bizim asıl yurdumuz, değil, muvakkat bir imtihan yeridir. Ömrümüzün rüzgar gibi, süratle geçip gittiğini gördükçe, ahiretimiz için halisane ve yoğun sâlih ameller işlemek gerektiğini daha kuvvetle hissediyoruz. Fırsat kaçmadan insanlık için faydalı işler yapmalı; dinimize ve din kardeşlerimize bütün imkânlarımızı kullanarak hizmet etmeliyiz.

Müslümanların eğitimi bizce en mühim mevzudur. Gördük ki, bu sahada şimdiye kadar yaptığımız türlü çalışmalar: Ders, vaaz, sohbet, konferans, seminer, kurs... vs. faaliyetlerimiz yeterli değildir; istek ve ihtiyaçları tamamen karşılayamıyor; arzu ettiğimiz her yere, bizi davet eden her topluluğa ulaşıp yetişemiyoruz. Mecmuamızı, işte bunu sağlayabilmek için çıkarmağa karar verdik.

99

Umuyoruz ki, mecmua sayesinde öğretim ve eğitimimizi yaygınlaştırmış ve sesimizi her yere duyurmuş olacağız; birlik ve beraberliğimiz, saygı ve sevgi bağlarımız güçlenecektir.”


02. İslâm Çağrısı


13,5 x 19 cm ebadında, 314 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1990.


1985 ve 1990 yılları arasında Kadın ve Aile, İlim ve Sanat ve İslâm dergilerinde yayımlanmış 93 başyazıdan oluşmaktadır. Yazılar konularına göre altı bölüme ayrılmıştır: İslâm'ın Mesajını Kavramak, Dünya Gündemindeki İslâm, Nefis, Akıl ve İman, Kadın ve Aile Yazıları, Türkiye'nin Manzarası, Belki Yarın.


03. Yeni Ufuklar


13,5 x 19 cm ebadında, 304 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1992


1990 ve 1992 yılları arasında Kadın ve Aile, İlim ve Sanat, Panzehir ve İslâm dergilerinde yayımlanmış 77 başyazıdan oluşmaktadır. Yazılar konularına göre altı bölüme ayrılmıştır: Köklü Çözüm, Amacımız, Yeni Ufuklar, Zamana Tanıklık, Güzeli Anlamak, Başarının Yolu.


04. Zaferin Yolu ve Şartları


13,5 x 19 cm ebadında, 338 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1994,


1992 ve 1994 yılları arasında Kadın ve Aile, İlim ve Sanat, Panzehir ve İslâm dergilerinde yayımlanmış 69 başyazıdan oluşmaktadır. Yazılar konularına göre dokuz bölüme ayrılmıştır: Karşı Tedbirler, Ciddi Hazırlıklar, Zaferin Sırrı, Korkunç Hristiyan Zulüm ve Gaddarlıkları, İyi Müslüman Olmak, Evliyanın Kerameti Haktır, Nurlu Aylar, Bazı Enteresan İbadetler, Sağlığımız.

100

05. Haydi Hizmete!


13,5 x 19 cm ebadında, 304 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1997


Nisan 1994 ve Ocak1997 tarihleri arasında Kadın ve Aile, İlim ve Sanat, Panzehir ve İslâm dergilerinde yayımlanmış 78 başyazıdan oluşmaktadır. Kitap on bölüme ayrılmıştır:

İlk bölümde fert ve câmia olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluklar anlatılıyor. İkinci bölümde ülkemizin meseleleri üzerinde duruluyor. Dış ve iç tehditlerden, toplumsal çatışmalardan ve alınacak önlemlerden bahsediliyor. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde iç ve dış politika ile ilgili tesbit ve tekliflerde bulunuluyor.

Beşinci bölümde eğitim ve öğretimle ilgili başyazılar yer alıyor. Eğitim ve öğretim çalışmalarının önemi anlatılıyor, camianın eğitim faaliyetlerinden bahsediliyor. Altıncı bölümde aile eğitim kampları değerlendiriliyor.

Yedinci bölümde dış seyahatler, dış ülkelerdeki İslâmî çalışmalar ve gelişmeler anlatılıyor. Sekizinci bölümde sağlıkla ilgili uyarılar ve teklifler yer alıyor.

Dokuzuncu bölümde ağırlıklı olarak Üç Aylar ve Ramazan ayı üzerinde duruluyor, kandillerle ilgili hatırlatmalar yapılıyor. Ayrıca bayramlar ve hacla ilgili başyazılar var.

Onuncu bölümde din alimlerini sevmenin önemi üzerinde duruluyor, Gümüşhanevî dergâhına mensub bazı hocaefendilerden bahsediliyor.


06. Çocuklarla Başbaşa


13,5 x 19 cm ebadında, 106 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1997.


Coşan’ın Gülçocuk dergisinde kaleme aldığı başyazılardan oluşmaktadır. Toplam 30 adet başyazı vardır. Coşan’a göre, ihmal edilmemesi gereken en önemli kesim çocuklardır. Çünkü onlar dünyanın en güçlü insanlarıdır. En

101

kalabalık nüfus onlarındır. Başımızın tacı, gözümüzün bebeği, gönül bahçemizin tatlı meyvesi, geleceğimizin güzel umudu, yarınlarımızın sahipleri ve bekçileridir. Bu yüzden asla ihmal edilmemelidirler.

Kitapta sade ve kolay bir anlatımla, çocukların anlayabileceği şekilde, çeşitli konularda onları uyarmak ve gayretlendirmek için yazılmış yazılar yer almaktadır.


07. Başmakaleler -1


15 x 22 cm ebadında, 528 sayfa. Server İletişim, İstanbul, 2007.


Coşan’ın İslam Dergisi’nde yayımlanan başmakalelerinden oluşmaktadır. Toplam 180 makale vardır.

Aylık dergi olarak Eylül 1983’te yayın hayatına başlayan İslâm, Haziran 1998’e kadar 15 yıl boyunca ülkemiz insanının ilim, kültür, sanat ve düşünce seviyesinin yükselmesine önemli katkı sağlamış; dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan mazlum ve mağdur insanların durumu ile ilgilenmiş; dünya müslümanlarının Türkiye müslümanları ile tanışmasında büyük çaba sarf etmiştir.

Coşan, müslümanların eğitim ve öğretimini en mühim mevzu görmüş, toplumun geniş kesiminin bu yönden eğitilmesi gayesiyle İslâm dergisini çıkarmıştır. Dergi kısa süre içerisinde büyük bir rağbet görmüş; kültür, ilim ve irfan mektebi haline gelmiştir.


Coşan, yayın hayatı boyunca dergi ile yakından ilgilenmiş, bütün meşguliyetine rağmen başyazılarını yazmayı aksatmamıştır. Her bir başyazıyı, onu okuyana bir mektup olarak değerlendirmiş; günün gelişen ve değişen şartlarını göz ardı etmeden temel değerleri işlemiş; her biri ne zaman ve nerede okunursa okunsun tazeliğini koruyacak konuları büyük bir maharet ve sadelikle yazıya dökmüştür.

Coşan’ın üslûbu zorlamasız, sade, sürükleyici, her seviyeden insanın idrakine hitap edici ve tamamen kendine has bir mahiyet taşımaktadır. Birbirine yakın ve zıt anlam taşıyan kelimeler bir inci gibi dizilir, yazılar okuyanı dinlendirir.

Dergide yayınlanan başyazılar kronolojik sıraya göre aynen bu

102

kitaba alınmıştır. Makalelerde yer yer o gün için önemli olup sonradan önemini kaybetmiş bazı güncel meselelerin işlenmiş olduğu görülecektir. Bu tür yazıların, Coşan’ın düşünce dünyasını bir bütün olarak tanımak ve o günün şartlarını değerlendirmek açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmüştür.


08. Başmakaleler-2


15 x 22 cm ebadında, 480 sayfa. Server İletişim, İstanbul, 2007.


Coşan’ın Kadın ve Aile dergisinde yayımlanan başmakalelerinden oluşmaktadır. Toplam 158 başmakale vardır.

Dergide yayınlanan başmakaleler, kronolojik sıraya göre aynen bu kitaba alınmıştır.

Kadın ve Aile, Nisan 1985’te yayın hayatına başlamış ve Haziran 1998’e kadar yayınını sürdürmüş olan, alanında ülkemizdeki ilk ve en başarılı dergilerden biridir. Hanımlara mesafe aldırmak için kendi alanında lider olmuştur.

Karşısındakiyle sohbet eder gibi yazan Coşan’ın bu makalelerinde, kimi zaman güncel olaylar enine boyuna kritik edilmiş, hadiselerin duyarlı bir müslüman bakış açısı ve farkı ile nasıl yorumlandığı görülmüş; kimi zaman ise değişmeyen ve pörsümeyen insânî ve İslâmî anlayışın yeni bir söylem ve dille aktarıldığına şahit olunmuştur.

Yazılarda sadece hanımlar muhatap alınmamış, duyarlı her kesimden her insana hitap edilmiştir. Her bir yazı okunduğunda, insanlık ve İslâmlık adına ıstırap çeken bir Allah erinin seslenişlerinin bugün de aynı yankıyı bulacağı görülecektir.


09. Başmakaleler-3


15,5 x 22 cm ebadında, 208 sayfa.

Server İletişim, İstanbul, 2008.


Coşan’ın, İlim Sanat ve Panzehir Dergilerinde yayımlanan başmakalelerinden oluşmaktadır.

İlk sayısı Mayıs 1985 yılında çıkan İlim ve Sanat dergisi, 48.

103

sayısı ile 1998’de yayın hayatına ara vermiştir. Dergi’de iletişimden eğitime, Avrupa Topluluğu’ndan demokrasiye, hukuktan enerjiye, çevreden şehirciliğe pek çok mesele dosya konusu yapılmıştır. Dosyalar ve sair bağımsız yazılar alanlarının uzmanlarınca ele alınmıştır. Dergi, üslûbu, hedef kitlesi, konuları ele alış ve sunuş biçimi ile çeşitli kesimlerin ilgisini çekmiş, o yayın hayatı boyunca bir okul vazifesi görmüştür. Üniversite öğretim üyelerinden, yurt dışında eğitim görmüş elemanlardan, yüksek dereceli idarecilerden, uzman planlamacılardan, olgun şahsiyetlerden müteşekkil, geniş bir ilim ve irfan çevresi derginin hedef kitlesini oluşturmuştur. Başmakalelerde müslümanların sahip olduğu ve sahip olması gereken ilim ve sanat anlayışı enine boyuna işlenmiş; maddî ve mânevî kurtuluş; metotlu çalışmaya, ilmî araştırmalara, dış dünyadaki yenilik ve gelişmeleri dikkatle takibe, yeni ve orijinal, yapıcı ve üretici olmaya bağlanmıştır.

Ağırlıklı olarak sağlık konularının işlendiği ve 17. sayıdan itibaren Vefa Yayıncılık tarafından devralınan Panzehir dergisi de Mayıs 1991 yılından, Şubat 1998 yılına kadar iki ayda bir okuyucusunun karşısına çıkmıştır.

Kimi zaman iki sayısı birleştirilerek yayınlanan dergilerden İlim Sanat için toplam 45, Panzehir için ise 17 başmakale kaleme alınmıştır.

Yazılar önce İlim ve Sanat, sonra da Panzehir dergileri olmak üzere kronolojik sıraya göre yayımlanmıştır. Bu şekilde Coşan’ın fikrî düşünce ve mücadelesi, siyasî ve sosyal hadiselere bakışı ile tavrı takip edilmiş olacaktır.


10. İdeal Yol


15x22 cm ebadında, 210 sayfa.

Server İletişim, İstanbul, 2008.


Coşan’ın 1960, 70 ve 80’li yıllarda çeşitli gazete, dergi ve yıllıklarda yazdığı yazılar ile yine aynı senelerde TRT radyo ve televizyonunda yapmış olduğu konuşmaların kendisi tarafından kaleme alındığı metinlerinden oluşmaktadır.

Coşan, bu günün insanına bazen öğrenci yıllıklarının

104

sayfalarından, bazen gazete köşesinden, bazen dergi sayfalarından, bazen radyo stüdyosundan, bazen de televizyon ekranından seslenirken günün dilini yakalamış, her kesimden her seviyeden insanın idrakine, duyuşuna ve anlayışına hitap etmesini bilmiştir.

Kitapta birbirine yakın konulu yazılar bir araya getirilmek suretiyle kendi içerisinde genel bir tasnife tabi tutulmuştur. Ayrıca her bir yazının nerede yayınlandığı dipnotta verilmiştir.


11. Akademik Makaleler


15,5 x 22 cm ebadında, 217 sayfa.

Server İletişim, İstanbul, 2008.


Coşan’ın, kaleme aldığı akademik makalelerinin toplu olarak bir araya getirilmesinden oluşmaktadır.

1960’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar yazılmış olan bu makalelerin önemli bir kısmı çeşitli dergilerde yayımlanmış, bir kısmı da daktilo edilmiş olmasına rağmen herhangi bir yerde yayımlanmamıştır.

Dil, tarih, edebiyat ve kültür alanlarında geniş bir yelpaze içinde ele alınan makaleler akademik camia için olduğu kadar meraklıları için de önemli bir başvuru kaynağı niteliğindedir.


C. KONUŞMALARINDAN HAZIRLANANLAR


01. İslâm'da Nefis Terbiyesi ve Tasavvufa Giriş


11 x 16,5 cm ebadında, 188 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1992.


Coşan’ın 16 Ekim 1989 tarihinde Milli Kütüphane’de yaptığı İslâm'da Nefis Terbiyesi konulu konferansın çözümüyle, aynı konuda 26 Şubat 1990 tarihinde Konya’da yaptığı bir konuşmanın ve ders tarifinin çözümünden oluşmaktadır.


02. Avustralya Sohbetleri - 1

105

13,5 x 19.5 cm ebadında, 400 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1992.


Aralık 1990-Ocak 1991 tarihlerinde Coşan’ın Avustralya’da, muhtelif programlarda yapmış olduğu konuşmalardan oluşmaktadır. Konuşmalar Cevdet Taşkın tarafından yazıya geçirilmiş, Dr. Metin Erkaya tarafından yayına hazırlanmıştır.

Kitapta Yunus Emre ve Tasavvuf konulu bir konferans ve 15 konuşma çözümü yer almaktadır. Daha çok tasavvuf ve nefis terbiyesi üzerinde durulmaktadır.

“Günahları terk edip salih bir insan olmak mümkün mü?.. Allah kimlere hidayet eder?.. Nefsin kötü halleri nasıl ıslah edilir?.. İbadetin incelikleri nelerdir?.. Allah-u Teâlâ hangi amelleri sever?.. Allah’a güzel kulluk etmenin, Allah’ın sevdiği razı olduğu bir kul olmanın yolu, yöntemi nedir?” gibi sorulara cevaplar verilmektedir.


03. Avustralya Sohbetleri - 2


13,5 x 19.5 cm ebadında, 436 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1993.


Coşan’ın Avustralya’da, 1991 yılı Mart ve Nisan aylarında muhtelif programlarda yapmış olduğu 28 konuşmadan oluşmaktadır. Konuşmalar Cevdet Taşkın tarafından yazıya geçirilmiştir.


04. Avustralya Sohbetleri - 3


13,5 x 19.5 cm ebadında, 381 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


11 Aralık 1990 - 31 Mayıs 1991 tarihlerinde Coşan’ın Avustralya’da, muhtelif programlarda yapmış olduğu 13 konuşmadan oluşmaktadır. Konuşmalar Cevdet Taşkın

tarafından yazıya geçirilmiştir.


05. Avustralya Sohbetleri - 4

106

13,5 x 19.5 cm ebadında, 400 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1996.


Coşan’ın 1988 yılında Avustralya’da, Muhtâru’l-Ehâdîs isimli hadis kitabından yapmış olduğu 16 sohbetten oluşmaktadır. Sohbetler Cevdet Taşkın tarafından yazıya geçirilmiş, Dr. Metin Erkaya tarafından yayına hazırlanmıştır.

Sohbetlerde önce hayatın gayesi ve imanın önemi üzerinde duruluyor, daha sonra mü’minlerin özelliklerinden ve birbirlerine karşı davranışlarının nasıl olması gerektiğinden bahsediliyor. İlim öğrenmenin önemi üzerinde duruluyor, alimlerin faziletleri anlatılıyor. İlimle amel etmek, sünnet-i seniyyeye sarılıp hayırlarda yarışmak tavsiye ediliyor. Ancak sabırla ve takvâ ile zafere ulaşılabileceği vurgulanıyor.


06. Yeni Dönemde Yeni Görevler


13,5 x 19.5 cm ebadında, 424 sayfa. Seha Neşriyat, İstanbul, 1993.


Coşan’ın muhtelif toplantılarda yaptığı 14 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

İlk konuşma, 5 Mayıs 1990 tarihinde üniversiteli gençlere hitaben yapılmıştır. Coşan’ın en önemli konuşmalarından biridir. Dünyanın fânîliği, hayatın gayesi; kimseye körü körüne bağlanmamak gerektiği, yalnız hakka bağlanmak gerektiği, geniş bir şekilde anlatılıyor.

Coşan diğer konuşmalarda, Sovyetler Birliği’nin dağılmaya başladığı, dünyanın tek kutuplu hale geldiği yıllarda toplumumuzu ve ülkemizi yeni şartlara hazırlamak için neler yapmamız gerektiği; batılıların yeni dönemde İslâm’a karşı tavırları, Bosna Hersek savaşı, savaşın genişleme ihtimali karşısında alınması gereken tedbirler gibi konularda görüşlerini ifade etmektedir.


07. Haccın Fazîletleri ve İncelikleri

107

13,5 x 19.5 cm ebadında, 288 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1994.


Ağırlıklı olarak Coşan’ın 1993 haccında Medine’de ve Mekke’de yaptığı konuşmalardan oluşmaktadır. Ayrıca 1990 haccından 3 konuşma ve vakfe duası yer almaktadır. Toplam 13 konuşma vardır.

Coşan bu konuşmalarda haccın çeşitleri, nasıl hac yapılacağı, ihrama nasıl girileceği ve hac esnasında dikkat edilmesi gereken konularda cemaati bilgilendirmekte ve uyarmaktadır.

Kitap Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


08. İslâm, Sevgi ve Tasavvuf


13,5 x 19.5 cm ebadında, 311 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1994.


Coşan’ın Şubat 1992’de, Gemlik aile eğitim toplantısında yaptığı 12 konuşmadan oluşmaktadır. İslâm’da tasavvuf, Allah sevgisi, Müslümanların birbirini sevmesi, cihad, zikrullah, ma’rifetullah gibi konular ele alınmaktadır.


09. Sosyal Çalışmalarda Organizasyon ve Başarı


13,5 x 19.5 cm ebadında, 334 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1994.


Stratejik öneme sahip ve bütün müslümanların ümidi konumundaki bir ülkenin insanları olarak, üzerimizde oynanan oyunlardan ve aleyhimizde hazırlanan senaryolardan haberdar mıyız? Bunlardan nasıl kurtulabiliriz?.. Eğitim ve bilgi bakımından kendimizi yeterli görüyor muyuz?.. İlmî seviyemizi yükseltmek için neler yapabiliriz?.. Sosyal ve kültürel çalışmalara, İslâmî hizmetlere yeteri kadar zaman ve imkân ayırıyor muyuz?..

Halkı aydınlatmak ve eğitmek için neler yapabiliriz?.. Hanımları, çocukları eğitmek ve iyi yetiştirmek için hangi müesseseleri kurabiliriz?..

Hayatın her sahasında; sosyal, kültürel, politik, teknik ve

108

sportif çalışmalarda güzel ve başarılı sonuçlar almak için neler yapılabilir?..

Kitap bu konularla ilgili olarak Coşan’ın muhtelif toplantılarda yapmış olduğu 13 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


10. Güncel Meseleler - 1, 2


13,5 x 19.5 cm ebadında, 334 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1994.


Çeşitli zamanlarda hadis dersleri ve diğer sohbetler esnasında yazılı olarak sorulan sorulara, ders bitiminde Coşan’ın verdiği cevaplardan oluşmaktadır. İki cilttir.

Kitapta itikadla, ibadetlerle ilgili sorular; evlilik ve aile hayatı ile ilgili problemler; tasavvufun incelikleri, şeyh mürid ilişkileri gibi hemen her konu, kolay anlaşılır ve akılda kalıcı bir tarzda izah edilmekte, uygulanabilir pratik çözümler önerilmektedir. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


11. Hazret-i Ali Efendimiz'den Vecîzeler


13,5 x 19.5 cm ebadında, 159 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


Coşan’ın 1993 yılında, Avustralya ve İstanbul’da yaptığı 6 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

Konuşmalarda önce Hz. Ali RA hakkında bilgi veriliyor, sonra onun veciz sözlerinden bir kısmı açıklanıyor. Dinleyiciler ve Hz. Ali’yi seven herkese faydalı olunmak isteniyor.


12. Hacı Bektâş-ı Velî


11 x 16,5 cm ebadında, 128 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


Hacı Bektâş-ı Velî kimdir?.. Görüşleri nelerdir, hangi fikirleri

109

savunmuştur?.. Hangi eserleri vardır?.. Dünya görüşü, hayata bakışı nedir?.. Gösterdiği yol ve hedefler nelerdir?..

Kitap bu konularda Coşan’ın yaptığı iki konuşmanın çözümünden oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


13. Yunus Emre ve Tasavvuf


11 x 16,5 cm ebadında, 96 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


Yunus Emre çok sevilen, aşk dolu, sevgi dolu bir tasavvuf büyüğüdür. Dînî Türk Edebiyatı’nın emsalsiz bir şairidir. Asırlardır ilâhîleri dillerde dolaşmakta, zikir meclislerinde ehl-i zikri coşturmaktadır. Anadolu’nun İslâmlaşmasında katkısı büyüktür. Adına yıllar tahsis edilmekte, anma programları düzenlenmektedir. Yalnız biz değil, dünya kendisinin hayranıdır.

Acaba bu zât kimdir?.. Ne zaman, nerede yaşamıştır?.. Mânevî eğitimini hangi çevrede tamamlamıştır?.. Görüşleri nelerdir, hangi fikirleri savunmuştur?.. Dünya görüşü, hayata bakışı nedir?.. Gösterdiği yol ve hedefler nelerdir?.. Başka Yunus’lar da var mıdır?.. Hangi şiirler ona aittir?..

Kitap bu konuda Coşan’ın yaptığı bir konuşmanın çözümünden oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


14. Başarı Yolunda Sevginin Gücü


11 x 16,5 cm ebadında, 134 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


Coşan’ın çeşitli kitaplarından ve konuşmalarından hazırlanmış bir el kitabıdır.


15. İslâmî Çalışma ve Hizmetlerde Metod


13,5 x 19.5 cm ebadında, 227 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.

110

Coşan’ın çeşitli kitaplarından ve konuşmalarından hazırlanmıştır. Altı bölümden oluşmaktadır: 1. Misyonumuz, 2. Metodumuz, 3. Tesbitler, 4. Tavsiyeler, 5. Ne Yapmalı, 6. Çareler.


16. Sosyal Hizmetlerde Hanımlar


13,5 x 19.5 cm ebadında, 331 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1995.


Kitap, Coşan’ın hanımlarla ilgili muhtelif yazılarından ve konuşmalarından oluşmaktadır. On üç bölümdür: 1. Amaç ve Yolumuz, 2.Asil kadın ve aile, 3. Göreve Çağrı, 4. Küytürümüz, 5. Hacdan Dersler, 6. Allah Güzeli sever, 7. Kadınlarımızın Sosyal Aktivitesi, 8. Meşakkat ve Azim, 9. Cenab-ı Allah’a Yöneliş, 10. Kadın ve Cehennem, 11. Gerçek İlim ve Alim, 12. Güzel Ahlak, 13. Tevbe ve Tasavvufa Giriş.


17. Ramazan ve Takvâ Eğitimi (1996)


13,5 x 19.5 cm ebadında, 398 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1996.


Coşan’n1995 yılı Ramazanında muhtelif şehirlerde yapmış olduğu 16 sohbetten oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

Bu sohbetlerde önce Üç Aylar üzerinde durulmuş, kısa bilgi verilmiştir. Daha sonra ayet ve hadislerle orucun hikmetleri ve faydaları anlatılmış; Ramazan’ın bir aylık bir takvâ kursu olduğu ifade edilmiş, nefis terbiyesi yönünden önemine dikkat çekilmiştir. İnsanları takvâya yöneltici hadis-i kudsîlere yer verilmiş ve Ramazan’dan en iyi şekilde yararlanılması için tavsiyelerde bulunulmuştur.


18. Tebliğ ve İrşad Çalışmaları (1996)


13,5 x 19.5 cm ebadında, 352 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1996.

111

Coşan’ın 1995 yılı içinde muhtelif ülkelerde, çeşitli programlarda yapmış olduğu 20 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

Konuşmalarda, önce tebliğ ve irşad çalışmalarını önemi üzerinde duruluyor; tarihimizden ve günümüzden örnekler verilerek ne gibi çalışmalar yapılabileceği anlatılıyor.

Daha sonra, ilim öğrenmek ve eğitimin önemi üzerinde duruluyor. Bunun için, organize çalışmalar yapmak ve müesseseler kurmak gerektiği ifade ediliyor. Kötülüğü engellemek ve Allah’ın dinini yaymak için gayret göstermenin bir görev olduğu anlatılıyor. Peygamber SAS Efendimiz’den ve geçmiş peygamberlerin mücadelesinden örnekler veriliyor, geçmişte ve günümüzde İslâm düşmanlarının müslümanlar aleyhindeki

faaliyetlerine dikkat çekiliyor.


19. İslâm, Tasavvuf ve Hayat


13,5 x 19.5 cm ebadında, 400 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1996.


Coşan’ın 11 Şubat 1992 tarihinde İstanbul’da yaptığı İslâm hakkındaki bir konuşma ile 1995 yılında muhtelif yerlerde/ülkelerde yapmış olduğu 12 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

Konuşmalarda önce İslâm’ın hak ve gerçek olduğu, büyüklüğü ortaya konuluyor ve İslâm’ın prensipleri hakkında genel bilgiler veriliyor. Geçmiş ümmetlerin kitaplarında Peygamber Efendimiz’le ilgili haberler olduğu ifade ediliyor.

Sonra Peygamber SAS Efendimiz’in ahlâkı ve bazı güzel ahlâklar anlatılıyor. Peygamber Efendimiz’e en güzel şekilde uymanın yolu olan, ihsân yolu olan tasavvuf üzerinde duruluyor. Nefsi terbiye etmek, güzel ahlâk sahibi olmak için neler yapmak gerektiği anlatılıyor. Zikir ve zikrin usûlü hakkında bilgiler veriliyor.

En son bölümde ise, tebliğ ve irşad çalışmalarının önemi üzerinde duruluyor, herkesin İslâm’a hizmet etmesi gerektiği vurgulanıyor.

112

20. İslâm'da Eğitimin İncelikleri


13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1997.


Coşan’ın 1994 yılı sonunda Avustralya’da yapılan bir aile eğitim toplantısında yapmış olduğu 12 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.

Konuşmalarda, önce çocukların dînî eğitiminin önemi üzerinde duruluyor, bu konuda ailelerin çok gayretli ve fedâkâr olması gerektiği belirtiliyor. İlmin fazîleti ve öncelikle neleri öğrenmemiz gerektiği anlatılıyor, çeşitli kitaplar tavsiye ediliyor. Sonra eğitimdeki mühim noktalara işaret ediliyor, tasavvufî eğitimin şart olduğu ve herkesin nefsini terbiye etmesi gerektiği bildiriliyor. Ancak gönüllere hitab eden bir eğitimin başarıya ulaşacağı anlatılıyor.

Daha sonra, ibadetin güzel yapılması ve zikrin sevabı üzerinde duruluyor, insanın çeşitli halleri ve şeytanın hileleri anlatılıyor. Bu arada Mi’rac gecesi münâsebetiyle Peygamber SAS Efendimiz’in Mi’rac’ından bahsediliyor. Ahirette hesap olduğu, mahşer günü için hazırlanmak gerektiği hatırlatılıyor, hizmetlere koşmak tavsiye ediliyor.


21. Tasavvuf Yolu Nedir?


13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1997.


Tasavvuf yolu nedir, mutasavvıflar ne yapmak istiyor? Tasavvuf ehli insanlar günümüzde meselelere ve olaylara nasıl

bakıyor? Günümüzde tasavvufî eğitim nasıl yapılıyor? Tasavvufa yapılan saldırıların amacı nedir?..

Kitap, bu meselelerle ilgili olarak, Coşan’ın 1995, 1996 ve 1997 yıllarında muhtelif yerlerde yapmış olduğu 20 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır.


22. İmanın ve İslâm'ın Korunması -1

113

13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1997.


Kitap, Coşan’ın, tebliğ ve irşad çalışmalarını yurt dışında yoğunlaştırdığı 1997 yılında, muhtelif Avrupa ülkelerinde gurbetçilere yapmış olduğu 16 konuşmadan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır

Konuşmalarda öncelikle sevgi ve kardeşliğin önemi üzerinde duruluyor, müslümanların birbirleriyle irtibatlı olmaları için toplumsal çalışmalara önem vermeleri gerektiği vurgulanıyor. Daha sonra yaratılışımızın gayesinin Allah’a güzel kulluk etmek olduğu, dünyaya dalıp da ahireti unutmamak gerektiği; Allah’ın sevdiği ve razı olduğu bir kul olmak için tasavvufun yeri ve önemi anlatılıyor.

Yurdumuzda ve özellikle Avrupa ülkelerinde, yeni nesillerin İslâm’dan uzaklaştırılması için çok çeşitli çalışmalar yapıldığı anlatılıyor. Kendimizi ve nesillerimizi korumak, imanımızı ve müslümanlığımızı muhafaza etmek için ilim öğrenmek, zikre ve dervişliğe yönelmek gerektiği belirtiliyor. İslâm için çok çalışmak gerektiği, rahatlık zamanında gayret edilmezse, belâ geldiği zaman çok büyük fedâkârlık etmek zorunda kalınabileceği konusunda okuyucu uyarılıyor.


23. İmanın ve İslâm'ın Korunması - 2


13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1998.


Kitap, Coşan’ın, 1997 yılında, Almanya ve İngiltere’de muhtelif programlarda gurbetçilere yapmış oldukları konuşmalardan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır

Konuşmalarda öncelikle dünyada ve İslâm ülkelerinde müslümanlara yapılan baskılar üzerinde duruluyor, yurtdışındaki organize çalışmaların önemi anlatılıyor. Müslümanların birbirleriyle irtibatlı olmaları ve herkesin İslâm’a hizmet etmesi gerektiği belirtiliyor. Sonra sünnet-i seniyyenin önemi anlatılıyor, Peygamber Efendimiz’in hayatını öğrenmek gerektiği bildiriliyor.

Yurdumuzda ve özellikle Avrupa ülkelerinde, yeni nesillerin

114

İslâm’dan uzaklaştırılması için çok çeşitli çalışmalar yapıldığı anlatılıyor. Kendimizi ve nesillerimizi korumak, imanımızı ve müslümanlığımızı muhafaza etmek için ilim öğrenmek, zikre ve dervişliğe yönelmek gerektiği belirtiliyor. İslâm için çok çalışmak ve Yirmi Birinci Yüzyıl’a hazırlanmak gerektiği; rahatlık zamanında gayret edilmezse, belâ geldiği zaman çok büyük fedâkârlık etmek zorunda kalınabileceği konusunda okuyucular uyarılıyor.


24. Allah'ın Gazabı ve Rızası


13,5 x 19.5 cm ebadında, 400 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1997.


Coşan’ın, 1997 yılının Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında, Akra'da cuma günleri yapmış oldukları sohbetlerden oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır

Coşan, bu sohbetlerde çok zaman Râmûzül-Ehàdis'ten, bazen de Muhtârül-Ehàdis'ten bir miktar hadis-i şerif okuyup izah ediyorlar. Ayrıca ülkemizi ve insanımızı ilgilendiren güncel konulara temas ediyorlar. Genellikle yurtdışında seyahatte oldukları için, bulundukları yerlerle ilgili bilgiler veriyorlar.


25. Mi'rac Gecesi


13,5 x 19.5 cm ebadında, 382 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1998.


Coşan’ın Mi'rac gecesi dolayısıyla, muhtelif zamanlarda ve muhtelif yerlerde yapmış olduğu konuşmalardan oluşmaktadır. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır

Konuşmalarda, ayet-i kerimelerin ve hadis-i şeriflerin ışığında İsrâ ve Mi'rac hadisesi anlatılıyor, ibretli ve hikmetli noktalar izah ediliyor. Mekke ve Kudüs hakkında bilgi veriliyor. Mi'racdan mü’minlere gelen hediyeler üzerinde duruluyor. Namazın mü'minin Mi'racı olduğu vurgulanıyor, namaza gereken önemin verilmesi gerektiği ikaz ediliyor.

Hayatın bir imtihan olduğu, sıkıntılara sabredilirse

115

arkasından ferahlık geleceği hatırlatılıyor. İslâm'ın en büyük nimet, Peygamber Efendimiz’e ümmet olmanın en büyük şeref olduğu; o bakımdan İslâm’a ve müslümanlara hizmet etmek için çalışmalar yapmak gerektiği belirtiliyor.


26. Doğru İnanç ve Güzel Kulluk


13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1998.


Coşan’ın Ak-Radyo'da 1997 yılının Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında cuma günleri yapmış oldukları sohbetlerden bir bölümünün yazıya geçirilmesiyle oluşmuştur.

Coşan, bu sohbetlerde çok zaman Râmûzü’l-Ehàdis’ten, bazen de Muhtârü’l-Ehàdis’ten bir miktar hadis-i şerif okuyup izah ediyorlar. Ayrıca ülkemizi ve insanımızı ilgilendiren güncel konulara temas ediyorlar. Genellikle yurtdışında seyahatte oldukları için, bulundukları yerlerle ilgili bilgiler veriyorlar.


27. Ramazan ve Güzel Ameller


13,5 x 19.5 cm ebadında, 416 sayfa.

Seha Neşriyat, İstanbul, 1998.


Coşan’ın, 1998 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında Ak-Radyo’da cuma günleri yapmış oldukları sohbetlerden bir bölümünün yazıya geçirilmesiyle oluşmuştur. Dr. Metin Erkaya tarafından hazırlanmıştır

Coşan, bu sohbetlerde çok zaman Râmûzü’l-Ehàdis'ten, bazen de Muhtârü’l-Ehàdis'ten bir miktar hadis-i şerif okuyup izah ediyorlar. Ramazan’ın ihyâ edilmesiyle ilgili bilgiler veriyorlar ve hatırlatmalarda bulunuyorlar. Ayrıca ülkemizi ve insanımızı ilgilendiren güncel konulara temas ediyorlar. Genellikle yurtdışında seyahatte oldukları için, bulundukları yerlerle ilgili bilgiler veriyorlar.


28. Tarihi ve Tasavvufi Şahsiyetler

116

16 x 24cm ebadında, 400 sayfa. Server İletişim, İstanbul, 2008.


Coşan, muhtelif sempozyum ve anma programlarında pek çok muhterem zat hakkında konuşmalar yapmıştır. Hakkında konuşma yaptığı kimseler arasında Hz. Ali RA, Ebû Eyyûb el- Ensârî RA, İmâm-ı Âzam, Ahmed-i Yesevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre vardır.

Hatırasına sempozyum ve çeşitli programlar tertip ettirdiği şahsiyetler arasında Ahmed-i Yesevî, Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî, Zâhid-i Kevserî, Çırpılarlı Ali Efendi, Necip Fazıl Kısakürek ve Ali Yakup Cenkçiler bulunmaktadır. Keza Mehmed Zahid Efendi, hocası Necati Lugal, Ali Yakup Cenkçiler ve Muammer Dolmacı hakkında da bağımsız yazılar kaleme almıştır.

Bu kitap Coşan’ın, yaptığı bu konferans, açılış ve kapanış konuşmaları ile ilgili yazılarından oluşmaktadır.


29. İstanbul’un Fethi ve Fatih


15,2x22 cm ebadında, 112 sayfa. Server İletişim, İstanbul, 2009.


Coşan’ın 1990-1999 yılları arasında, İstanbul’un fethiyle ilgili olarak yaptığı konuşmaların çözümünden oluşmaktadır.


30. Mehmed Zahid Kotku


15,2x22 cm ebadında, 200 sayfa. Server İletişim, İstanbul, 2009.


Mehmed Zahid Kotku Hz. (1897-1980) yakın tarihimizin mânevî büyüklerinden, âbide şahsiyetlerinden biridir. Sade, yalın, mütevazi, iddiasız... yaşayış ve duruşuna rağmen, ülkemiz irfan, siyaset ve sosyal hayatında derin tesirler, kalıcı izler bırakmıştır.

Bu eser, Coşan’ın onun hakkında anma programlarında, farklı zaman ve mekânlarda yaptığı konuşmalardan oluşmaktadır.


D. BASILMAMIŞ ESERLERİ

117

01. Tefsir Sohbetleri


16 x 24 cm ebadında, 550 sayfa; 4 cilt.


Coşan’ın Akra’da 29 Eylül 1998 günü başlayıp 30 ocak 2001 gününe kadar devam eden tefsir sohbetlerinden oluşmaktadır. Toplam 108 sohbettir. Vefat etmeden önce yaptıkları son sohbette, Bakara Sûresi’nin 223. ayeti anlatılmıştır.

Coşan sohbetlerinde esas olarak İbn-i Kesîr Tefsirini takip etmiştir. Zaman zaman Muhammed Hamdi Yazır’dan ve İsmail Hakkı Bursevî’nin Ruhu’l-Beyânından da nakillerde bulunur.


02. Cuma Sohbetleri (Hazineden Pırıltılar)


16 x 24 cm ebadında, 550 sayfa; 9 cilt.


Cuma Sohbetleri, Coşan’ın Ak-Radyo’da cuma günleri yapmış olduğu hadis sohbetleridir. Bu sohbetler, 31 Mart 1993’te başlayıp, vefatından önceki son cuma günü olan, 2 Şubat 2001’e kadar devam etmiştir. Sekiz yıl içerisinde toplam 313 adet sohbet yapılmıştır.

Coşan, bu sohbetlerde çok zaman Râmûzü’l-Ehàdis’ten, bazen de Muhtârü’l-Ehàdis’ten bir miktar hadis-i şerif okuyup izah eder. Ayrıca ülkemizi ve insanımızı ilgilendiren güncel konulara temas eder. Genellikle yurtdışında seyahatte oldukları için, bulundukları yerlerle ilgili bilgiler verir.

Sohbetler daha sonra yazıya geçirilip, tarih sırasına göre düzenlenerek, Hazineden Pırıltılar adı altında, 550’şer sayfalık büyük boy 9 cilt kitap haline getirilmiştir. Cuma Sohbetleri, 2003 yılında kitap haline getirilmiş olmasına rağmen henüz yayınlanmamıştır.


03. Tabakàtü’s-Sùfiyye Sohbetleri


16 x 24 cm ebadında, 550 sayfa; 4 cilt.

118

Ebû Abdi’r-Rahmân es-Sülemî, Hicrî 330 yılında Nişapur şehrinde doğmuş, hicrî 412 yılında yine aynı şehirde vefat etmiştir. Çok büyük bir alim, çok meşhur bir sòfîdir.

Tabakàtü’s-Sùfiyye, Sülemî’nin ilk sûfilerden yüz tanesinin hayatını ve sözlerini kaydettiği eseridir. Coşan, eserin Arapça aslını okuyup izah ederek, herkese açık sohbetler yapmıştır. İlk sohbet 2 Aralık 1991 cumartesi günü akşamı İstanbul’da, Eyüp’te, Mustafa Selâmi Efendi dergâhında yapılmıştır. Fudayl ibn-i Iyad

hakkındadır. Daha sonraki yıllarda, İstanbul’un Anadolu yakasında muhtelif camilerde yapılmıştır.

Bu sohbetler Hocamız’ın İstanbul’da olduğu zamanlarda cumartesi akşamları yapılmıştır. 1997’de yurtdışına çıkıncaya kadar devam ettirmişlerdir. Toplam 90 sohbet yapmışlar. Son sohbetleri, 12 Ekim 1996 günü Söğütlü Çeşme Camii’nde yapılmıştır. Tabakàtü’s-Sùfiyye’nin 174. sayfasına, Ebû Osman Hîrî’ye kadar gelinmiştir.


04. Regaib Gecesi


11 Nisan 1984 ile 28 Eylül 2000 tarihleri arasında, Regàib Gecesi vesilesiyle yapmış olduğu 15 konuşmadan oluşmaktadır.


05. Berat Gecesi


27 Mayıs 1983 ile 10 Kasım 2000 tarihleri arasında, Berat Gecesi vesilesiyle yapmış olduğu 14 konuşmadan oluşmaktadır.


06. Kadir Gecesi


7 Temmuz 1983 ile 22 Aralık 2000 tarihleri arasında, Kadir Gecesi vesilesi ile yapmış olduğu 14 konuşmadan oluşmaktadır.


07. Mevlid Kandili


14 Kasım 1996 ile 14 Haziran 2000 tarihleri arasında, Mevlid Kandili vesilesi ile yapmış olduğu 15 konuşmadan oluşmaktadır.

119

08. Ramazan Bayramı Sohbetleri


20 Haziren 1985 ile 8 Ocak 2000 tarihleri arasında, Ramazan Bayramı dolayısıyla yapmış olduğu 9 konuşmadan oluşmaktadır.

120
MAHMUD ES’AD COŞAN’IN TASAVVUFÎ GÖRÜŞLERİ