Öğretmen bir erkek, kız öğrencilerin derslerine girebilir mi? Şu anda giriyor, ne yapmalı?


Ben değil böyle okullardaki öğretmenlerden, Kur’an kurslarına gelen vaizden ve müftüden bile şikâyet edildiğini duydum. Ateşle barut yan yana oldu mu, tehlikeli... Pamukla ateş yan yana oldu mu, pamuk tutuşabilir. Onun için, İslâm buna set çekmiştir. Bu tehlike olmasın diye emniyet tertibi almıştır.

Niye arabanın deposu en arkadadır? Motorun yanına koyuversinler. Önde, motorun yanında benzin deposu dursun... Yoook, olmaz! Ta en arkadadır benzin deposu… Oradan böyle uzun, incecik, sağlam, çelik bir boru ile motora gelir. Lâlettain bir boru ile de gelmez.

“—Neden?..”

“—Tutuşur be hocam! Benzin bu... Sigara kıvılcımından bile tutuşur. Oyuncak değil, bunu iyi korumak lâzım!”

Onun için, tutuşmasın diye nasıl çelik boru kullanılıyorsa, depo arkada, motor önde, elektrik başka yerde, bilmem ne başka yerde oluyorsa; bu işlere dikkat dikkat etmek lâzım!

Sonra, meselâ depoyu öne koysa, bir çarpışma olur, depo bir zedelenir; o çarpışmanın sürtünmesinden bir kıvılcım çıkar, arabalar ateş alır. Arkaya koyuyor ki, çarpma umumiyetle önden olduğu için, kazalarda zayiat ihtimali az olsun diye...

 

Onun için, İslâm da tedbir almıştır; haremlik vardır, selâmlık vardır.

“—Hocam, benim kalbim çok temiz!”

“—Sen onu git külahıma anlat! Deterjanla mı temizledin?”

Peygamber SAS Efendimiz Hazretleri, Hazret-i Fatımatüz Zehrâ’nın evine giderken, yanında da sahabesinden iki kişi varmış. Diyor ki:

“—Yâ Fatıma, kızım! Yanımda misafirler de var, perdenin öbür tarafına geç!”

Onların kalbi temiz değil miydi?

“—Efendim bizim bir tanıdığımız bir hoca var, falanca yerde... ‘Ben ateşle pamuğu yanyana tutmağa mânevî bakımdan güç sahibiyim!’ diyor.”

“—Yâhu, sen Peygamber Efendimiz’den daha mı güçlüsün? Bak sen; ateşle barutu yan yana tutacakmış... Öyle saçma şey olmaz!”

Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN