KAPAK

ÖNSÖZ



Prof. Dr. M. Es’ad Coşan Hocaefendi, kırk yılı aşan hocalık hayatı boyunca (1960-2001) muhtelif camilerde ve toplantılarda dînî konuşmalar yapmakta idi. Zaman zaman tefsir dersleri de yapmakla beraber, bu konuşmalar daha çok hadis-i şeriflerin okunması ve izah edilmesi tarzında oluyordu. Son yıllarında, bu hadis sohbetlerine ilâve olarak, Ak-Radyo’da tefsir sohbetlerine başladı (29. 09. 1998). Bu sohbetler bir saat kadar sürüyordu ve salı akşamları radyodan yayınlanıyordu. 4 Şubat 2001 günü elim bir trafik kazası sonucu vefat edinceye kadar devam etti.

Hocaefendi bu sohbetlerinde İbn-i Kesir tefsirini takip ediyordu. Zaman zaman Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır tefsirinden ve İsmâil Hakkı Bursevî Hazretleri’nin tefsirinden nakiller yaptığı da oluyordu. Fâtiha’dan başlayıp, sırayla her sohbette birkaç ayet okuyup izah ederek sohbetlerini sürdürüyordu. 30 Ocak 2001 günü yaptığı son tefsir sohbetinde, Bakara Sûresi’nin 224. ayetine kadar gelmişti.


Sohbetlerde, önce o gün izah edilecek ayet-i kerimelerin metinleri okunuyor, kısaca meali veriliyor. Sonra ayetlerin sebeb-i nüzûlü hadis-i şeriflerle izah ediliyor. Ondan sonra, ilgili diğer ayetlerle ve hadis-i şeriflerle ayeti kerimelerin açıklaması yapılıyor. Ashabdan, tabiinden görüşler naklediliyor. Sohbetin sonunda da, çıkartılacak dersler anlatılıyor ve günümüzde neler yapmamız gerektiği hakkında tavsiyelerde bulunuluyor.

Elinizdeki 1. cilt,, merhum Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin 29 Eylül 1998 ve 13 Nisan 1999 tarihleri arasında yapmış oldukları 27 sohbetten oluşuyor. Bu sohbetlerde Hocaefendi, önce Kur’an-ı Kerim hakkında bilgi veriyor, sonra Fâtiha Sûresi’nin 1. ayetinden başlayıp, Bakara Sûresi’nin 43. ayetine kadar olan ayet-i kerimeleri okuyup izah ediyor; açıklamalarda ve tenbihlerde bulunuyor.

13

Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin teşvikleri ile hazırladığımız bu çalışmamızın, Kur’an-ı Kerim’in anlaşılması yönünde okuyucuya faydalı olacağını ümid ediyoruz. Katkıda bulunan herkese; özellikle kaset çözümünde yardımcı olan M. Zâhid ve M. Esad Erkaya’ya, tashihte yardımcı olan Mustafa Salim ve Durmuş Gültekin’e; fotoğraflar ve teknik yardımları için H. Ali ve Abdüllatif Erkaya’ya teşekkür ediyoruz.


Dr. Metin ERKAYA

Sincan, Haziran 2002

14
KISALTMALAR