ÖNSÖZ
“Çok mübarek bir ayın ortasında, çok mübarek bir gecede bulunuyoruz. Bu geceye, (leyletü’n-nısfı min şa’bân) “Şa’ban’ın yarısı gecesi” diye tabir olunur hadis-i şeriflerde. Peygamber SAS Efendimiz’in ümmeti hakkında istediği şefaatin verildiği gecedir.
Bu gece ayrıca, bir dahaki Berat gecesine kadar, kulların başına gelecek olan kaderin mühim olaylarının tesbit edilip, îfâsı için ilgili meleklere tevdî edildiği gecedir. Yâni kim ölecek, kim daha yaşayacak, kim hacca gidecek? Buna benzer, kişinin hayatında çok önem arz eden mühim olayların, tesbit ve tayin edildiği bir gecedir. O bakımdan da, bu geceyi ibadetle geçirmemiz, geçirmeğe çalışmamız çok uygundur.
Bu gecede kulların saîd mi, şakî mi olacağı da tayin edilir. Saîdler, yâni Allah’ın sevdiği kullar, bahtiyâr kullar, saadet ehli olan kullar, süedâ divanına kaydolunurlar. Yâni mübarek, muhterem, iyi kullar defterine kaydolunurlar, Allah’ın sevmediği àsî, mücrim, şakî, yâni günahkâr kullar da, eşkıyâ defterine, şakîler defterine, divanına kaydolunurlar. Onun için, bu gece yalvarıp yakarıp, kendimizi affettirme gecemizdir.” (M. E. C.)
Elinizdeki kitap, merhum Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocamız’ın muhtelif zamanlarda Berat gecelerinde yapmış olduğu sohbetlerden oluşuyor.
Hocamız, bu sohbetlerinde Berat Gecesi hakkında bilgiler veriyor, yapılacak ibadetler ve sevaplı işler konusunda dinleyicileri uyarıyor. Konuyla ilgili ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler okuyup izah ediyor. Gecenin ihyası konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
Konuşma üslûbunu muhafaza ederek hazırladığımız bu eserin, Berat gecesini anlama yönünde okuyucunun ufkunu açacağını; oruçlarla, ibadetlerle zamanı değerlendirip, Allah’ın sevdiği ve
razı olduğu bir kul olma yolunda okuyucuya katkıda bulunacağını ümid ediyoruz.
Kaset çözümünde yardım eden Muhammed Zahid Erkaya ve Dr. Mahmud Es’ad Erkaya’ya; fotoğraflarda ve teknik konularda yardımcı olan Hacı Ali Erkaya ve Abdüllatif Erkaya’ya teşekkür ediyoruz.
Dr. Metin ERKAYA
Sincan, Mart 2017